Thursday, August 12, 2010

khasiat buah-buahan


1.Buah epal
Epal mempunyai rasa yang hebat tetapi terdapat banyak sebab untuk memakannya selain daripada rasanya yang enak.

Epal mengandungi banyak zat bagi membantu tumbesaran kanak-kanak dengan baik. Contohnya, ia mengandungi sejenis galian dipanggil boron yang amat penting untuk tulang yang sihat dan kuat supaya anda boleh membesar dan bermain semua jenis sukan.

Epal juga mengandungi banyak anti-oksidan iaitu bahan yang melindungi jantung daripada pelbagai penyakit seperti serangan jantung, angin ahmar dan barah seperti barah usus.


2.buah Oren
Oren adalah buah sitrus yang paling terkenal dan telah lama diakui kerana mengandungi banyak vitamin C.

Kulit dan kulit bahagian dalam Oren kaya dengan pectin (sejenis gentian yang larut) dan flavanoid yang bertanggungjawab mengekalkan reputasi buah Oren di dalam pencegahan selsema.

Memakan 2-4 biji Oren sehari juga diketahui dapat menurunkan paras kolesterol dan juga menurunkan risiko barah kolon. Ia juga diketahui dapat mencegah dan menghancurkan batu dalam buah pinggang.


3.buah Pic
Buah pic sering digambarkan sesuatu yang baik. Buah ini mengandungi banyak khasiat lain selain daripada hanya rupa yang cantik. Ia juga membekalkan tenaga kepada bayi anda daripada gula semulajadinya dalam bentuk sukrosa.

Isi buah pic yang berwarna kekuningan membekalkan beta-karotina di mana badan akan menukarkannya menjadi vitamin A.


4.Buah tomato
- tomat mengandung vitamin A, B1 dan C.
- tomat dapat membantu membersihkan hati hati dan darah kita.
- tomat dapat mencegah beragam penyakit dan gangguan kesehatan lain seperti :
a. gusi berdarah.
b. rabun senja / kotok ayam.
c. penggumpalan darah.
d. usus buntu.


5. Buah betik
- pepaya mengandung vitamin C dan provitamin A.
- pepaya dapat membantu memecah serat makanan dalam sistem pencernaan.
- pepaya dapat mebuat lancar saluran pencernaan makanan.
- pepaya dapat menanggulangi atau mengobati beragam penyakit dan gangguan kesehatan lain seperti :
a. menyembuhkan luka.
b. menghilangkan infeksi.
c. menghilangkan alergi


6.Buah mangga
- mangga mengandung vitamin A, E dan C.
- mangga dapat bertindak sebagai disinfektan.
- mangga dapat membersihkan darah.
- mangga dapat menanggulangi atau mengobati beragam penyakit dan gangguan kesehatan lain seperti :
a. bau badan / bb / bau tubuh yang tidak enak.
b. menurunkan panas tubuh saat demam.


7.BUAH JAMBU BIJI MERAH / JAMBU MERAH (GUAVA)
- jambu merah mengandung vitamin C yang sangat banyak.
- jambu merah mengandung zat antioxidan dan antikanker.
- jambu merah mempunyai kegunaan / fungsi kesehatan lain seperti :
a. menurunkan kadar kolesterol darah
b. memperlancar peredaran darah.
c. melancarkan saluran pencernaan.


8. BUAH SEMANGKA (WATERMELON)
- semangka mengandung vitamin C dan provitamin A.
- semangka dapat menjadi antialergi.
- semangka mempunyai kegunaan / fungsi kesehatan lain seperti :
seperti :
a. menurunkan kadar kolesterol.
b. mencegah dan menahan serangan jantung.

9. BUAH MELON (HONEYDEW)
- melon mengandung vitamin C dan provitamin A.
- melon mengandung zat anti kanker dan anti oksidan.
- melon mempunyai kegunaan / fungsi kesehatan lain seperti :
a. mencegah darah menggumpal.
b. membersihkan kulit.
c. menlancarkan saluran pencernaan.
d. menurunkan kadar kolestrerol.


10. BUAH BELIMBING (STAR FRUIT)
- belimbing mengandung vitamin C dan provitamin A.
- belimbing dapat membantu melancar pencernaan makanan.
- belimbing mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menurunkan tekanan darah.
b. menurunkan kadar / tingkat kolesterol dalam tubuh.

0 comments:

Post a Comment