Thursday, August 12, 2010

kebaikan dan keburukan memakan coklat


* Kajian oleh Holland's National Institute of Public Health and Environment mendapati coklat mengandungi 4 kali lebih antioxidants (catechins) berbanding teh hijau, yang mampu mencegah kanser dan sakit jantung. Antioxidants juga mencegah proses penuaan (aging) yang disebabkan oleh free radicals [Fakta: 100mg teh mengandungi 13.9 milligrams catechins; 100mg 'dark chocolate' mengandungi 53.5 milligrams of catechins].



* Coklat mengandungi endorphins, yang mampu mengatasi sakit kronik, di samping bertindak sebagai penenang fikiran.

* Mengandungi Oleic Acid dan Stearic Acid, yang terbukti mampu mencegah penyakit berkaitan jantung.
* Mengandungi phenolen yang mampu mengurangkan peluang untuk mendapat penyakit jantung.
* Mengandungi Seratonin, sejenis neurotransmitter dan bertindak sebagai penenang (anti-depressant) - pernah dengar "makanlah coklat jika kamu dalam keadaan marah"?
* Mengandungi phenylethylamine, peningkat mood.
* Mengandungi vitamin B1, B2, D dan E, juga mineral seperti potassium dan magnesium.
* Satu kajian menunjukkan coklat bukan penyebab UTAMA punca keroakan gigi. Ini kerana coklat mengandungi mentega koko yang sebenarnya menyaluti gigi si pemakannya (ketika makan coklat tersebut), dan bakteria tidak boleh hidup dalam kondisi yang sedemikian. Tambahan, koko itu sendiri merupakan agent antibakteria. Tapi ini tidak bermaksud anda tidak perlu gosok gigi (mak suruh) sebelum tidur yea.


Namun, coklat juga ada keburukannya..

* Mengandungi kalori dan kandungan gula yang tinggi, saturated fat (sama ada dari tenusu, atau dari mentega koko), caffein (namun pada dos yang sangat rendah).
* Segelas minuman coklat panas sebelum makan akan mengurangkan selera makan anda (terutama buat mereka yang sedang menaikkan berat badan).
* Mereka yang mempunyai migraine mungkin mengalami pening kepala jika mengambil coklat, terutama secara berlebihan.
* Coklat, terutamanya dark chocolate, merbahaya kepada binatang peliharaan, kerana mengandungi theobromine. Sekiranya kucing kesayangan anda tertelan seketul coklat, bawalah dia berjumpa dengan doktor haiwan dengan kadar segera.

13 comments:

aDeK IpaIn said...

thankz coz u want 2 share.....

Nuradlin said...

i love choclate....
mkn choclate boleh menenagkan hati..

iluvusomuchlorh said...

i like diz information . thaexx ya .:))

iluvusomuchlorh said...

follow my blog back ok ? :))

arzme said...

info yg baik.minta izin utk share ea.

pia diaries said...

i love coklat

afzam said...

tak suke coklat.nanti sakit ggi

Cik Gee said...

waaa..patut selalu sakit kepala bila mkn coklat, tapi sy xde migraine pn.. tapi kalu mkn satu bar coklat memang skit kepala.. haiya.. mcm ne ni? sy sk mkn coklat sngt2.. :)

mulkan said...

makan coklet menjadi kan cepat tua

Sharifah Syahirah said...

sis i share pasal coklat ni dekat blog i ok.

dyanzakhi said...

bukan kucing laaa tapi anjing yg xleh makan coklat.

Miss Nina said...

I likeeeeeeeeeeee chocolate...!!! hehe

nor suhaila Ismail said...

thanks for the info.. can i share?.. follow me back ya.. :)

Post a Comment