Thursday, August 12, 2010

Jenis-jenis coklat


Berikut adalah jenis-jenis coklat yang berada di pasaran, disusun berdasarkan turutan kandungan pepejal koko.

White Chocolate – Mengandungi mentega koko (dan bukan pepejal koko), gula, susu, emulsifier, vanila dan perasa. Berwarna pucat keputihan.

Milk Chocolate - Mengandungi kira-kira 10-20% pepejal koko (campuran koko dan mentega koko) dan lebih daripada 12% pepejal susu. Rasanya lebih manis.

Dark Chocolate - Mengandungi kandungan pepejal koko yang lebih tinggi, dan sedikit (atau tiada langsung) susu, iaitu kurang daripada 12% pepejal susu.

Sweet Dark Chocolate - Mengandungi kira-kira 35-45% pepejal koko.

Semi-sweet Chocolate - Mengandungi 40-62% pepejal koko, dan boleh digunakan sebagai chocolate masakan (kuih, biskut, kek).

Bittersweet Chocolate - 'Sweetened chocolate' berwarna gelap, megandungi sekurang-kurangnya 35% pepejal koko (yang berkualiti tinggi selalunya di antara 60% to 85%, bergantung kepada jenama) dan sering digunakan sebagai chocolate masakan kerana ketulenannya.




rujukan :
tugasan 2 pelajar kursus makanan dan teknologi (SHF 3303)
(tajuk: pemprosesan makanan)

0 comments:

Post a Comment