Pada minggu ini kita berjumpa kembali. Menu pada minggu ini ialah chicken cordon bleu served with mushroom accompanied with cream of spinach and parsley potato.
Chicken cordon bleu
2 ketul dada ayam
4 keping keju
4 keping isi ayam turki
1 biji telur
200gm serbuk roti putih
garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Langkah penyediaan:
Mushroom sauce
200gm bawang holland (dicincang halus)
10 gm bawang putih (dicincang halus)
3 tbsp mentega
5 tbsp demi glaze
2 helai daun bay
250 gm cendawan butang
garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Langkah penyediaan:
Chicken cordon bleu
2 ketul dada ayam
4 keping keju
4 keping isi ayam turki
1 biji telur
200gm serbuk roti putih
garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Langkah penyediaan:
- Isi ayam hendaklah diketuk terlebih dahulu dengan menggunakan 'tenderizer'
- Keju dan isi ayam turki perlu dipotong nipis secara memanjang. Kemudian, susun di atas isi ayam
- Isi ayam digulung dan diikat
- Setelah siap, gaul dengan garam dan lada hitam serta perap selama 20 minit.
- Sementara menunggu perapan ayam selesai, sediakan bahan-bahan untuk membuat 'standard breading procedure'
- Setelah 20 minit, ayam yang telah diperap tadi hendaklah melalui 'stardard breading procedure' dan digoreng sehingga kuning keemasan
Mushroom sauce
200gm bawang holland (dicincang halus)
10 gm bawang putih (dicincang halus)
3 tbsp mentega
5 tbsp demi glaze
2 helai daun bay
250 gm cendawan butang
garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Langkah penyediaan:
- Mentega dicairkan. kemudian saute bawang holland dan bawang putih.
- masukkan daun bay dan cendawan butang yang telah dihiris nipis
- setelah naik bau, masukkan demi glaze. kacau sehingga pekat dan sesuaikan rasa.
Cream of spinach
500gm bayam
2 gelas susu segar
50 gm bawang merah
50 gm mentega
50 gm tepung
1 tsp freshly grated nutmeg
Langkah penyediaan
- Panas minyak zaitun, dan saute bawang holland sehingga naik bau
- Masukkan susu. Kacau sehingga mendidih dan pekat
- Masukkan bayam dan grated nutmeg. Kacau sehingga masak dan pekat
* sekiranya tidak cukup pekat, gunakan tepung dan mentega sebagai agen pemekat (white roux)
Parsley potato
250 gm ubi kentang
20gm daun pasli
100gm mayonis
garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Langkah penyediaan:
chicken cordon bleu served with mushroom accompanied with cream of spinach and parsley potato.
Parsley potato
250 gm ubi kentang
20gm daun pasli
100gm mayonis
garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Langkah penyediaan:
- Rebus ubi kentang sehingga empuk dan kemudaian dipotong wedges
- Campur semua bahan dan sesuaikan rasa
chicken cordon bleu served with mushroom accompanied with cream of spinach and parsley potato.
Ini merupakan resepi pilihan unit kami. kami berharap perkongsian ini dapat memberi sedikit input kepada semua pembaca blog..
SELAMAT MENCUBA!!!
SELAMAT MENCUBA!!!
0 comments:
Post a Comment