Tuesday, April 30, 2013

main course meat

Assalamualaikum..W.B.T

Pada minggu ini juga unit kami masih menyediakan menu utama. sebelum ini kami sudah terangkan untuk menu ayam dan ikan. jadi pada minggu ini, kami berkongsi untuk menu utama berdasarkan daging. Daging mempunyai kandungan protein yang tinggi. Daging lembu dan kambing terdiri daripada jenis daging merah. 


Jenis-jenis bahagian daging:

Daging paling lembut 
  • rib
  • sirloin
  • short lion
Daging lembut
  • chuck
  • round
Daging kurang lembut
  • flank
  • short plate
  • brisket
  • shank


Tips Cara memotong Daging
  • Sebelum daging dipotong seharusnya terlebih dahulu dibuangkan lemak atau serat, selaput keras yang menempel pada daging tersebut.
  • Pada beberapa bahagian daging mempunyai lebih dari satu otot daging, misalnya mempunyai 5 otot daging. Maka setiap otot harus dibuangkan dulu mengikuti selaput pembahagian setiap otot, baru kemudian daging tersebut dipotong melintang mengikuti arah serat daging tadi
  • Cara memotong daging yang tepat adalah dengan memotong arah menegak atas serat urat daging, jadi memotong searah serat daging…ia akan menyebabkan daging yang sudah dimasak menjadi kenyal atau liat bila dimakan.

Melembutkan daging 
  • Sediakan sebiji betik atau nenas muda untuk daging lebih kurang 3kg. kisar nenas dan betik. Perap bahan tersebut dengan daging tadi dan simpan selama sejam. selepas itu, bersihkan daging dan masak mengikut citarasa masing-masing
Hilangkan bau daging
  • Gunakan tepung gandum atau perahan asam limau.
Kaedah penyimpanan daging

Daging yang telah dimasak
  • Sejukkan daging yang telah dimasak sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
  • Daging yang disimpan di dalam peti sejuk tahan selama 3 hari
Daging mentah
  • Daging perlu dibungkus dengan dengan plastik kedap udara.
  • Purata suhu penyimpanan ialah 15 °C .
  • Simpan dengan rapi dan tidak terlalu padat
  • Elakkan bercampur daging yang mentah dan yang telah masak
Daging beku 
  • Perlu dibuka dan disimpan di dalam bekas
  • Disimpan pada suhu 18 °C 

dagi

Resepi pada minggu ini....

Roasted Beef Roulade Served With Shallot Sauce Accompanied With Rice Pilaf and Chef Selected Vegetables


Roasted beef roulade

bahan-bahan
2 keping daging
1 tbsp worcestershire
2tsp oregano
1tsp thyme
1 batang selery
2 biji bawang putih
1 biji bawang holland
50gm keju mozzarella
secukup rasa garam dan paprika

Langkah penyediaan:

  1. Daging mestilah diketuk dengan menggunakan tenderizer 
  2. Sapukan sos worcestershire ke atas daging. Perasakan dengan lada sulah dan garam. perap selama 20 hingga 30 minit. 
  3. Potong selery secara julienne dan susun di atas daging. bawang putih dan bawang holland yang dicincang halus juga hendaklah ditabur di atas daging bersama keju mozarella
  4. kemudian, gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan kitchen twine menggunakan kaedah trussing.

Shallot sauce

bahan-bahan
2 ulas bawang merah
1 helai daun bay
1tsp demi glaze
1tsp lada hitam
air
garam secukupnya

Langkah penyediaan:

  1. Panaskan minyak zaitun. saute bawang merah yang telah dicincang halus bersama daun bay dan lada hitam
  2. Masukkan demiglaze. masak sehingga pekat dan perasakan dengan garam.


Rice pilaf

bahan-bahan
150g beras basmati
10g butter
25g bawang holland (dicincang halus)
1 helai daun basil
30g daun pasli (dicincang halus)
100ml chicken stok
air
garam dan lada hitam secukupnya

Langkah penyediaan:

  1. Basuh beras sehingga bersih dan toskan. saute bawang besar dalam periuk.
  2. Masukkan beras, garam dan lada sulah. masak selama 3 minit dengan api perlahan.
  3. Saute beras.
  4. Masukkan stok ayam, daun pasil dan daun basil. kacau beras dan biarkan mendidih.
  5. Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 °C selama 15-20 minit


Chef seleted vegetables

bahan-bahan
3-5 batang asparagus
20gm kubis bunga
5 biji tomato ceri

Langkah penyediaan:

  1. Kubis bunga dipotong floret
  2. Blanch sayursayuran di atas. kemudian, saute sehingga masak
  3. Perasakan dengan garam/lada sulah


selamat mencuba!!!..semoga perkongsian ini dapat membantu semua pembaca blog. 






0 comments:

Post a Comment