Thursday, March 28, 2013

cold appertizer salad & dressing

Pada minggu ini unit kami perlu menyediakan cold appertizer salad & dressing. Menu untuk minggu ini ialah shitake canape, deviled egg, mayonis, basic vinaigrette & caeser salad. 


SHITAKE CANAPE

Bahan-bahan
 20gm                cendawan shitake
 3 keping            roti putih
3 kepingan         isi ayam Turki                            | dihiris keci
 5 biji                 tomato ceri                                             | dihiris
 200g                Tuna (di dalam tin)
 Daun salad secukupnya
 Mayonis secukupnya
 
Langkah penyediaan:
1.     Roti putih dipotong saiz kecil dan dipelbagaikan jenis potongan supaya kelihatan menarik. Asingkan.
2.     Kemudian hancurkan isi ikan tuna dengan sudu di atas roti putih yang dilapikkan dengan daun salad. Sapukan pula mayonis secukupnya di atas inti.
3.     Setelah itu susunkan kepingan isi ayam Turki dan tomato ceri.
4.     Akhir sekali, letakkan roti berinti tadi di atas cendawan shitake yang telah direbus.
5.     Sedia untuk dimakan.



seterusnya kite tengok resepi....


MAYONIS 

Bahan-bahan

4 biji                telur kuning
6 ml                 cuka
2 tsp                garam
2 tsp                mustard kering
Secubit             cayenne
200 ml             salad oil
10 ml               cuka
10 ml               jus lemon

Langkah penyediaan:
1.         Pukul telur kuning sehingga gebu. Masukkan cuka dan pukul sebati.


2.         Masukkan bahan-bahan kering dan kacau rata.

3.         Masukkan salad oil perlahan-lahan sedikit demi sedikit.


4.         Apabila mayonis memekat, kurangkan kepekatan dengan sedikit cuka. Kacau berselang-seli dengan lebihan minyak.
5.         Sesuaikan rasa dan kepekatan menggunakan jus lemon.


selepas menyediakan mayonis, kita belajar macam mana untuk menyediakan deviled egg...


DEVILED EGG 
Bahan-bahan:
3 biji                 telur
50 ml                mayonaise
30g                   yellow mustard
Garam
50g                   lada/cili benggala warna merah & hijau (guna cili besar pun tak pe)
50g                   bawang holland

Langkah penyediaan
  1. telur dibasuh dan direbuskan. untuk mendapat tekstur yang lebih cantik, masukkan sedikit cuka dan garam ke dalam air rebusan
  2. telur yang telah masak direbus, ia perlu dibuang kulit. kemudian, telur itu dibelah dua. telur kuning diambil dan disatukan ke dalam satu bekas.

3. hancurkan telur kuning dengan menggunakan sudu. kemudian masukkan bawang holland, lada benggala (  warna merah,hijau, kuning ) , yellow mustard, garam dan  mayonis
    4. pipe atau guna satu sudu kecil telur kuning yang telah dicampur tadi ke dalam telur putih
    5. hias deviled egg mengikut kreativiti anda

sebelum kita tengok resepi terakhir, ada satu sos yang mencampurkan rasa salad iaitu basic vinaigrette atau lebih disebut istilah dressing... 


BASIC VINAIGRETTE


Bahan-bahan
20 ml               cuka
½ @ 1 tsp        garam
½ tsp               lada sulah
35 ml               salad oil



Langkah penyediaan:
1.         Campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati.
2.         Kacau lagi sebelum digunakan.


akhir sekali kita tengok cara-cara menyediakan caesar salad..



CAESAR SALAD

Bahan-bahan:

350 gm                        daun salad Romaine
50 gm                          roti
20 ml                           olive oil
5                                  hirisan ikan bilis dalam botol (anchovy fillets)
2 ml                             bawang putih, dihancurkan
1 biji                            telur (direbus dengan api perlahan selama 1-2 minit)
25 ml                           jus lemon
85 ml                           olive oil
Secukup rasa               garam
10 gm                          parmesan cheese, disagat

Langkah penyediaan:
1.         Basuh daun salad dengan bersih. Simpan di dalam refrigerator.
2.         Buang bahagian tepi roti dan potong kepada kiub kecil (1cm).
3.         Panaskan kuali dengan lapisan nipis olive oil. Saute roti berkenaan (crouton) sehingga perang dan  rangup. Angkat daripada api.
Dressing
4.         Lenyek ikan bilis dan bawang putih bersama dan jadikan pes.
5.         Pukul telur dan jus lemon bersama sehingga gebu. Masukkan olive oil perlahan-lahan.
6.         Sesuaikan rasa.
7.         Potong atau koyakkan daun salad kepada saiz kecil. Masukkan ke dalam mangkuk besar.
8.         Sebelum dihidangkan, tuangkan ‘dressing’ ke atas salad di dalam mangkuk dan taburkan    parmesan cheese di atasnya.
9.         Masukkan croutons. Hidangkan.




SELAMAT MENCUBA!!!!.... minggu depan akan di update resepi-resepi yang lebih sedap untuk dikongsi bersama.


0 comments:

Post a Comment