Pages

Wednesday, May 15, 2013

"dessert"


PENGENALAN
Dessert / Pencuci Mulut merupakan hidangan yang perlu dihidangkan atau disediakan selepas pelanggan menikmati hidangan berat. Ini kerana tanpa menghidangkan dessert, sesuatu menu itu selalunya boleh dianggap kurang lengkap.Dessert merupakan hidangan pencuci mulut yang terakhir selepas Appertizer / Pembuka Selera, Soup / Sup dan Main Course / Hidangan Utama. Di antara contoh dessert popular barat ialah:

  • Sweet crust                      : (Apple Pie, Fruit Tartlet)
  • Pastry cream                : (Inti Tartlets)
  • Kek                                       : (Pineapple Up Side Down, Span Kek, Black Forest Cake)
  • Custard                             : (Cream Caramel)
  • Pudding                            : (Pudding Jagung)
  • Cookies                             : (Biscuit Chocolate Chips)
  • Pastri lapis                     : (Danish, Puff Pastry)
  • Pastry rapuh asas     : (Pai Ayam)

JENIS-JENIS DESSERT
  • Dessert Sejuk – Pencuci mulut yang dihidang sejuk, antara contohdessert sejuk ialah jenis kek, puding, jeli atau agar-agar, mousse, ais krim, pan cake dan sebagainya.
  • Dessert Panas – Pencuci mulut yang dihidang panas, antara contohdessert panas ialah, puff pastry, pai, danish, pastry lapis, cookiesdan sebagainya.


RESEPI PADA MINGGU INI IALAH: 


PAVLOVA (Cold)

Bahan:
2 biji                      putih telur
100g                      gula kastor
1 tsp                      tepung jagung
1 tsp                      esen vanila
1 tsp                      cuka masakan
100 ml                  krim putar
50g                        strawberi
50g                        kiwi
50g                        mangga
½ tsp                    garam


Cara penyediaan
1.       Panaskan oven ke suhu 150°C. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak.
2.       Putarkan putih telur dan garam sehingga gebu. Tambahkan gula sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Putar laju selama 3 minit atau sehingga adunan menjadi gebu berkilat.
3.       Tambahkan tepung jagung, cuka masakan dan esen vanila. Putar sehingga kental. (meringue)
4.       Gunakan spatula untuk mengaup meringue dan masukkan ke dalam dulang pembakar.
5.       Bakar selama 1 jam pada suhu 120 °C. Pavloava seharusnya berasa kering rapuh apabila disentuh. Tutup api oven dan biarkan sejuk di dalam oven.
6.       Putar whipped cream sehingga kental. Letakkan atas pavlova dan hias dengan buah-buahan.



MANGO MOUSSE (Cold)


Bahan:
1    biji                    mangga (dicincang halus)
½  biji                    lemon (diambil jus)
300g                      krim putar 
¼ cup                    hot water
1 tbsp                     gelatin
½ cwn                   gula aising (diayak)
air

Cara penyediaan

1.       Kisar mangga bersama jus lemon dan aising sugar.

2.       Larutkan gelatin dalam air panas. Tuangkan ke dalam kisaran mangga dan kacau sebati.

3.       Masukkan whipped cream dan kacau sebati. Hidang dalam bekas yang sesuai.



APPLE PIE (Hot)

Kulit pai 

Bahan: 
250g                       tepung serbaguna
100g                       mentega
75g                          gula aising
1 biji                        telur


Cara Penyediaan Doh
1.       Gaulkan tepung, mentega, gula dan uli  sehingga adunan menjadi seperti berderai.
2.       Kemudian masukkan telur dan gaul sehingga ia menjadi doh yang lembut.

Inti pai

Bahan:
2 biji                       epal
100g                       gula perang
1tbsp                      gula kastor
50g                         kismis
½  inci                    kulit kayu manis
½ tbsp                   tepung jagung
50 ml air

Cara penyediaan inti pai
1.       Potong dadu epal dan masak bersama gula perang dan gula kastor.
2.       Setelah gula larut, masukkan kulit kayu manis dan gaul sehingga naik bau.
3.       Apabila epal hampir empuk, masukkan tepung jagung yang dicampur air agar inti menjadi sedikit pekat.
4.       Biarkan sejuk setelah inti masak.


Cara penyediaan Pai
1.       Giling atau rolkan adunan doh tadi sehingga rata dan sama tebal.
2.       Letakkan inti yang telah dimasak tadi ke atas doh yang telah digiling.
3.       Lipat doh tersebut kepada dua bahagian dan potong bahagian doh yang berlebihan agar pai kelihatan cantik dan kemas.
4.       Setelah siap, sapukan telur ke atas permukaan kulit pai. Bakar selama 30-40 minit dengan suhu 180 °C.


No comments:

Post a Comment

Post a Comment